Укр. Укр.

Eng. Eng.



Участь членів Української Асоціації організаційних психологів та психологів праці у Міжнародній конференції з економічної психології та поведінкової економіки


5-8 вересня 2010 р. в м. Кельн, Німеччина відбулася чергова міжнародна конференція з економічної психології, яка була присвячена темі «Мандрування на кораблі через економічні зміни» («A boat trip through economic change»).


У даній конференції прийняли участь українські психологи, члени УАОППП, які проводять дослідження  в сфері економічної психології.

 Секція економічної психології УАОПППбула створена у лютому 2004 року з метою сприяння  розвитку економічної психології в Україні. В лютому 2005 року було створено посаду Національного представника  Міжнародної Асоціації наукових досліджень в сфері економічної психології (InternationalAssociationforResearchinEconomicPsychology,IAREP) в Україні, яку обіймає зав. лабораторією організаційної психології Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України, доктор психологічних наук, професор Л.М. Карамушка. Також створено спеціальний Координаційний комітет при національному представнику IAREPв Україні, членами якого окрім Національного представника IAREPв Україні, є кандидати психологічних наук О.В. Креденцер та О.А. Філь, наукові співробітники лабораторії організаційної психології Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України, члени Виконавчої дирекції УАОППП.

Міжнародна Асоціація наукових досліджень в сфері економічної психології (IAREP)заснована в 1982 році та є місцем зустрічі всіх, хто цікавиться міждисциплінарними дослідженнями, що стоять на перетині психології та економіки. Одним із важливіших напрямків діяльності IAREPє організація щорічних Міжнародних Конгресів з економічної психології. Дані Конгреси проводяться, як правило, у великих місцях Європи протягом трьох-чотирьох днів та являють собою формальні (у вигляді презентацій міждисциплінарних досліджень та їх обговорень) та неформальні комунікації психологів та економістів. Вперше Міжнародний Конгрес з економічної психології відбувся в 1976 році в м. Тілбург (Нідерланди). Тоді він був організований неофіційним органом під назвою Європейська група по дослідженням в галузі економічної психології, яка вже пізніше, в 1982 році отримала офіційний статус Міжнародної Асоціації наукових досліджень в сфері економічної психології (IAREP). Отже, вже тридцять років поспіль щороку IAREPпроводить Міжнародні Конгреси в різних куточках світу.

В рамках тісної взаємодії національного представництва IAREPв Україні з IAREPчленами Координаційного комітету було організовано участь українських психологів в двох заходах IAREP. Це, по-перше, участь українських психологів, членів УАОППП, які представляли університети, наукові установи та бізнес-структури з різних регіонів України, в ХХХ Міжнародному конгресі з економічної психології (Прага, Чехія, вересень 2005 р.). Опубліковано в матеріалах Конгресу 11 тез виступів, зроблено безпосередньо 8 усних та постерних презентацій. Та, по-друге, участь членів УАОППП у ХХХІ Міжнародному конгресі з економічної психології (Париж, Франція, липень 2006 р.). Опубліковано в матеріалах Конгресу 17 тез виступів, зроблено безпосередньо 7 усних та постерних презентацій.

В 2009 році на черговому Міжнародному Конгресі з економічної психології, який відбувся в м. Галіфакс, Канада, Генеральною Асамблеєю IAREPта SABE(SocietyfortheAdvancementofBehavioralEconomics) було прийнято рішення про конфедерацію цих двох організацій та створення «TheInternationalConfederationfortheAdvancementofBehavioralEconomicsandEconomicPsychology» (ICABEEP).  ICABEEPявляє собою основну коордунуючу організацію в галузі економічної психології та поведінкової економіки та обєднує дві найбільші організації в цих сферах.

Як наслідок цієї події, чергова конференція з економічної психології відбулася 5-8 вересня 2010  під егідою трьох міжнародних асоціацій (IAREP, SABEта ICABEEP) в м. Кельн, Німеччина. Конференція була присвячена темі «Мандрування на кораблі через економічні зміни» («Aboattripthrougheconomicchange»).

У Конференції взяли участь біля 300 учасників із більше, ніж 20 країн світу. Приймаючою організацією був Кельнський університет, Департамент економічної та соціальної психології.

Запрошеними доповідачами були провідні вчені в галузі економічної психології: Dave Dunning, Professor of Psychology, Cornell University; Robert H. Frank, Professor of Economics, Cornell University; Thomas Mussweiler, Professor of Psychology, University of Cologne; Axel Ockenfels, Professor of Economics, University of Cologne.

На Конгресі працювали біля 35 тематичних секцій, що охоплювали весь спектр проблем економічної психології та поведінкової економіки за такими основними напрямками як:  інформаційні процеси, прийняття економічних рішень, поведінка в організаціях, інвестиції, споживча поведінка, податки та ін. Окрім цього проходили такі види активності, як доповіді запрошеної лектури, кругли столи, інтерактивні обговорення проблем та ін.

В рамках продовження тісної взаємодії Секції економічної психології   УАОППП та  IAREPчленами Координаційного комітету при Національному представнику IAREPв Україні було організовано та проведено участь членів УАОППП на Конференції в м. Кельні.

Зокрема це знайшло відображення в наступних заходах:

  1. Підготовлено 10 тез виступів членів УАОППП з різних регіонів України, які були опубліковані в збірнику тез до Конференції з економічної психології в м. Кельн:
  2. Bondarchuk Olena «Secondary school principals’ burnoutand its prevention as a factor of their effectiveness under social-economic changes»;
  3. Fil Alena «Psychological factors of banks’ competitiveness»;
  4. Karamushka Liudmyla, Ivkin Vladimir «Typesofeducationmanagersinrelationtotheirattributescriticalforinnovativechangemanagementineducationalorganizations»;
  5. KolomietsOlena«Distinctive psychological features of formation of energy supplying company managers’ reserve»;
  6. KorolОlga «Correlations between terminal and instrumental values as factors of interpersonal regulation in work processes of organizations of production sphere»;
  7. KozybaiNatalya«Analysis of job stress levels and coping strategies in construction organization managers»;
  8. Kredentser Oksana«Investigation of entrepreneurs’ psychological readiness for professional activity in the sphere of trading business»;
  9. Lagodzinska Valentyna «Economic and psychological problems of conducting business negotiations in trade business»;
  10. Мykhailenko Victoria«State administration employees’ team-role orientations and their correlations with positions and gender»;
  11. SnigurLiudmyla,SnigurOlena, KhyzhniakOlekcii, Khyzhniak  Zhanna«Distinctive features of educational organization heads’ career development under social-economic changes»;
  12. Організовано поїздку 11 українських психологів для участі на  Конференції з економічної психології в м. Кельн: Карамушка Людмила, Креденцер Оксана, Філь Олена, Бондарчук Олена, Козубай Наталія, Лагодзинська Валентина, Король Ольга, Бровченко Катерина, Снігур Людмила, Снігур Олена, Хижняк Жанна.

3. Зроблено 8 усних та постерних презентацій на Конференції з економічної психології в м. Кельн.

Слід зазначити, що Бондарчук Олену Іванівну оргкомітетом Конференції було обрано керівником секції „Поведінка в організації”, і вона успішно виступила на цій секції та провела її засідання.

Українські психологи, які приймали безпосередню участь на Конференції, отримали задоволення від участі в даній акції. За декілька днів вони презентували результати своїх досліджень на конференції, обмінялися думками, обговоривши з іншими учасниками конференції різноманітні актуальні наукові питання, отримали безліч нових професійних контактів з науковцями з усього світу. А також всі учасники мали унікальну можливість поєднання наукової роботи з цікавим та плідним відпочинком в західній Німеччини, побачивши одну із мальовничих річок Європи – Рейн, ознайомившись з культурними та історичними пам’ятниками архітектури та мистецтва не тільки м. Кельн, а й таких міст, як Бонн, Аахен.

Члени української делегації висловлюють подяку дирекції Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України, оргкомітету Конференції та Секретаріату IAREPза сприяння у підготовці та участі українських психологів у Міжнародній Конференції з економічної психології в м. Кельн.

Всіх осіб зацікавлених у розвитку економічної психології в Україні, запрошуємо до співпраці.


 

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ