Укр. Укр.

Eng. Eng.



УЧАСТЬ ЧЛЕНІВ УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦН ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ У IX ЄВРОПЕЙСЬКІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ З ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ ПСИХОЛОГІЇ ТА ПСИХОЛОГІЇ ЗДОРОВ'Я


5-8 жовтня 2005 року у м. Дрезден (Німеччина) відбулась чергова ІХ Європейська конференція з організаційної психології та психології здоров'я.
Професійне життя у Європі розвивається та змінюється швидко, захоплюючи в тому чи іншому ступені кожного з нас. Для забезпечення можливості обговорення сучасних досліджень Європейською мережею організаційних психологів та психологів праці (ENOР) було започатковано серію конференцій з організаційної психології та психології професійного здоров'я.


Починаючи з 1985 року, конференції відбулися в таких містах: Кардіфі (Велика Британія) - «Стрес та організаційні проблеми у лікарнях»; Валенсії (Іспанія, 1990) - «Організаційні проблеми у лікарнях: спеціальне дослідження - робота та стрес»; Кракові (Польща, 1993) - «Робота та організаційна психологія у лікар­нях: спеціальне дослідження - робота та стрес»; Мюнхені (Німеччина, 1995); Утрехті (Нідерланди, 1997) - «Організаційна психологія та охорона здо­ров'я; Європейські дослідження»; Генті (Бельгія, 1999) - «Організаційна психологія та охорона здо­ров'я: на початку нового тисячоліття»; Стокгольмі (Швеція, 2001) - «Новий організаційний виклик до роботи людей, які працюють у сфері обслуговування»; Відні (Австрія, 2003). За результатами роботи зазначених конференцій було видрукувано збірки наукових праць.

З часу проведення першої конференції у Кардіфі зацікавленість організаційною психологією та психологією здоров'я постійно зростає, результатом чого стало проведення наступної IX Європейської конференції, що відбулася 5-8 жовтня 2005 року у місті Дрезден (Німеччина).

IXЄвропейську конференцію з організаційної психологи та психології здоров'я було присвячено темі «Психологічні ресурси людей у роботі». Конференцію було організовано Європейською мережею організаційних психологів та психологів праці (European Network of Organizational and Work Psychology, ENOP), Дрезденським технологічним університетом, відділом психології та відділом з організаційної психології та психологи праці (Department of Psychology, Work and Organizational Psychology Dresden University of Technology, Німеччина), а також Федеральним інститутом професійної безпеки та здоров'я (Federal Institutef or Occupational Safety and Health (FIOSH), Німеччина).

До складу наукового комітету конференції ввійшли такі відомі фахівці у сфері організаційної психології та психології здоров'я: професор, доктор психологічних наук Пітер Ріхтер (Prof., Dr. Peter Richter, Dresden University of Technology, Dept. Work and Organizational Psychology); професор, доктор психологічних наук Вілмар Шуфелі (Prof., Dr. Wilmar Shaufeli, Utrecht University, Dept. Social and Organizational Psychology); професор, доктор психологічних наук Хосе Марія Пейро (Prof., Dr. JoseM. Peiro, University of Valencia, Dept. Social Psychology); професор, доктор психологічних наук Уінфрід Хакер (Prof., Dr. Winfried Hacker, Dresden University of Technology, Dept. Psychology); професор, доктор психологічних наук Крістіан Корунка (Prof., Dr. Christian Korunka, University of Viena, Institute of Psychology).

Запрошеними доповідачами були провідні спеціалісти у галузі організаційної психології та психології праці: Ганна Леонова (AnnaLeonova, MoscowStateLomonosovUniversity, Russia); Майкл Вест (MichaelWest, AstonUniversityBirmingham, UnitedKingdom); Уінфред Хакер (WinfriedHacker, DresdenUniversityofTechnology, Germany).

З України у роботі конференції взяли участь наукові співробітники лабораторії організаційної психології Інституту психології ім. Г. С. Костюка АПН України, члени Української асоціації організаційних психологів та психологів праці (УАОППП): зав. лабораторією, доктор психологічних наук, професор, Президент Української Асоціації організаційних психологів та психологів праці, член Координаційного комітету Європейської мережі організаційних психологів та психологів праці (ENOP) Карамушка Людмила Миколаївна, кандидат психологічних наук Зайчикова Тетяна Вікторівна, наукові співробітники Філь Олена Анатоліївна та Івкін Володимир Миколайович.

Основними формами презентації доповідей на конференції були усні виступи та інтерактивні постерні сесії. Як в усних виступах, так і в інтерактивних постерних сесіях, учасники конференції розповідали про результати проведених ними наукових досліджень та відповідали на запитання групи, а також обмінювались думками з приводу подальших досліджень.

Представники з України виступили з трьома доповідями у двох сесіях: «Робота в команді та психологічне здоров'я», «Синдром «професійного вигорання» та стрес».

Професор, доктор психологічних наук Л.М. Карамушка та наукові співробітники О.А. Філь, В.М. Івкін презентували наукову доповідь «Особливості орієнтації на команду менеджерів та персоналу організацій», у якій розповідалося про сучасні дослідження у галузі командного менеджменту в Україні. Авторами було проаналізовано особливості орієнтації менеджерів та персоналу освітніх організацій на персонал, на завдання та на стиль діяльності «команда». Було також представлено авторську систему тренінгових занять для формування управлінської команди в освітній організації.

У доповіді Л.М. Карамушки таТ.В.Зайчикової «Система соціально-психологічних засобів профілактики та подолання синдрому «професійного вигорання» у вчителів в Україні» було висвітлено основні результати впровадження у діяльність середніх загальноосвітніх шкіл України розроблених авторами психотехнологій профілактики та подолання синдрому «професійного вигорання» у вчителів.

Кандидат психологічних наук Т.В. Зайчикова у доповіді «Соціально-психологічні детермінанти синдрому «професійного вигорання» у вчителів» навела результати емпіричного дослідження передумов виникнення синдрому «професійного вигорання» у вчителів середніх загальноосвітніх шкіл України проаналізувала особистісні та організаційні детермі­нанти синдрому.

Загалом конференція пройшла у дуже щирій та невимушеній атмосфері, що дало можливість учасникам познайомитися один з одним, висловити власні думки та обмінятися досвідом вирішення різних наукових і прикладних проблем організаційної психології та психології здоров'я.

Реалізовуючи прийняту на І Міжнародному семінарі «Організаційна, економічна психологія та психологія праці в Україні в контексті Європейської інтеграції» (м. Київ, Україна) «Програму розвитку організаційної, економічної психології та психології праці в Україні в контексті Європейської інтеграції (2004-2014 рр.)» представники з України прийняли активну участь у діяльності цієї європейської конференції.

Одним із найвагоміших результатів участі в конференції стала домовленість з представниками Європейської мережі організаційних психологів та психологів праці (ENOP) та членами наукового та організаційного комітетів конференції, які є ініціаторами означеної серії конференцій з проблеми організаційної психології та психології здоров'я, про проведення у 2007 р. наступної, XЄвропейської конференції з організаційної психології та психологи здоров'я, в Україні, у м. Києві. Прийняття такого рішення є, на наш погляд, свідченням довіри до Інституту психології ім. Г.С.Костюка НАПН України, Української Асоціації організаційних психологів та психологів праці й загалом українських психологів, які працюють в напряму організаційної психології та психології здоров'я, та позитивної оцінки результатів наукових досліджень, які здійснюються у за цим   напрямом психологічної науки.

Члени української делегації висловлюють подяку дирекції Інституту психології ім. Г.С.Костюка, Європейській мережі організаційних психологів та психологів праці (ENOP) та Дрезденському технологічному університету за сприяння у підготовці та участі українських організаційних психологів у IXЄвропейській конференції з організаційної психології та психології здоров'я.

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ