Укр. Укр.

Eng. Eng.



ІII ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ СЕМІНАР «ІННОВАЦІЙНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ ПСИХОЛОГІЇ ПРАЦІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ ПСИХОЛОГІЇ В ПОЛЬЩІ ТА УКРАЇНІ» (4 вересня 2012 року, м. Катовіце, Польща)


Значною подією в рамках міжнародної діяльності Української Асоціації організаційних психологів та психологів праці (УАОППП) став польсько-український семінар «Інноваційні напрямки розвитку психології праці та організаційної психології в Польщі та Україні», який відбувся 4 вересня 2012 року в м. Катовіце, Польща. Цей семінар став третім у низці семінарів, організованих у рамках співпраці УАОППП з Університетом Сілезії в м. Катовіце. Співорганізаторами теперішнього Польсько-українського семінару виступили Університет Сілезії в м. Катовіце (Польща), Школа менеджменту Університету Сілезії в м. Катовіце (Польща), Польська Асоціація організаційної психології, лабораторія організаційної психології Інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України, Українська Асоціація організаційних психологів та психологів праці. Семінар проводився також під егідою Дивізіону 1 Міжнародної Асоціації прикладної психології (IAAP).


Від української сторони в семінарі взяли участь 10 членів  УАОППП, наукові співробітники, аспіранти та наукові кореспонденти лабораторії організаційної психології Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України: завідувачка лабораторії, Президент УАОППП, член-кореспондент НАПН України, доктор психологічних наук, професор Карамушка Людмила, старший науковий співробітник лабораторії, завідувачка кафедри психології управління ДВНЗ «Університет менеджменту освіти», доктор психологічних наук, професор Бондарчук Олена, науковий співробітник, кандидат психологічних наук Креденцер Оксана, науковий співробітник, кандидат психологічних наук Терещенко Кіра, молодший науковий співробітник, кандидат психологічних наук Лагодзінська Валентина Іванівна, аспіранти Абдуллаєва ІринаОхотницька Катерина, Охотницький Сергій,  Римаренко Ігор, науковий кореспондент Гончаренко Ярослава.

З польського боку у семінарі взяли участь 12 учасників, серед яких директор Школи менеджменту Університету Сілезії, завідувачка кафедри психології праці та організаційної психології Університету Сілезії, доктор, професор Кожушник Барбара, дослідник та викладач кафедри психології праці та організаційної психології Університету Сілезії, PhD Турська Eлжбета, дослідник та викладач кафедри психології праці та організаційної психології Університету Сілезії, PhD Полак Ярослав, дослідник та викладач кафедри психології праці та організаційної психології Університету Сілезії, PhD Вьецек-Якубек Катаржина, дослідник та викладач кафедри психології праці та організаційної психології Університету Сілезії, PhD Лапински Лукаш та ін.

Семінар розпочався взаємним представленням учасників. Кожний з присутніх коротко розповів про напрямок своїх досліджень, основні результати та здобутки.

Наступна частина семінару включала виступи учасників з проблем розвитку психології праці та організаційної психології в Польщі та Україні. Зокрема, презентація доктора, професора Барбари Кожушник була присвячена актуальним напрямкам розвитку психології праці та організаційної психології в Польщі. Доповідачка акцентувала увагу на необхідності практичного втілення результатів наукових досліджень, розробки тренінгових програм, посилення взаємозв’язку науки та практики у процесі підготовки слухачів Школи менеджменту. У свою чергу, доповідь члена-кореспондента НАПН України, доктора психологічних наук, професора Людмили Карамушки висвітлювала основні етапи українсько-польської співпраці в рамках психології праці та організаційної психології. Доповідачка окреслила шлях, який пройшли учасники з моменту першої зустрічі, результати співпраці, проблеми та перспективи співробітництва.

Наступним кроком в роботі семінару було представлення збірника тез 3-го польсько-українського семінару  «Innovative Trends in the Development of Work and Organizational Psychologyin Poland and Ukraine (Polish-Ukrainian Workshop (4 September 2012, Katowice, Poland): Bookofabstracts. Editors: Liudmyla Karamushka, BarbaraKożusznik. – Kyiv-Katowice:2012». Даний збірник, в який було включено біля 30 тез виступів, було представлено членом-кореспондентом НАПН України, доктором психологічних наук, професором Людмилою Карамушкою та науковим співробітником лабораторії, кандидат психологічних наук Креденцер Оксаною. Зазначимо сучасну форму презентації цього збірника – презентацію прямо із сайту Української асоціації організаційних психологів та психологів праці (www.uaoppp.com.ua), де даний збірник був представлений до початку семінару.

  Слід зазначити, що висвітлення за допомогою даної презентації, а також за допомогою подальшого групового обговорення, основних напрямків досліджень в сфері організаційної психології, які здійснюються українськими та польськими психологами, дало можливість надалі  організувати роботу в малих групах. Відповідно до сфери наукових інтересів було створено такі малі групи: «Професійна кар’єра», «Групи та команди», «Етика й організаційні цінності».

В рамках роботи першої малої групи «Професійна кар’єра» учасники мали змогу поділитися основними напрямками досліджень з означеної проблеми в Польщі та Україні. Польські колеги представили роботу центру по сприянню розвитку кар’єри студентів в Сілезійському університеті, яка є досить цікавою та плідною. Українські психологи розповіли про особливості дослідженні в цій сфері в Україні (вивчення кар’єрних орієнтацій школярів, студентів, військовослужбовців, менеджерів тощо; проведення тренінгів з цього напрямку у вищих навчальних закладах тощо). Учасники домовились про проведення крос-культурних досліджень польських та українських студентів з означеної проблеми за допомоги наявної у польської сторони комплексної методики.

Основна мета діяльності учасників другої малої групи «Групи та команди»полягала у визначенні основних чинників збільшення ефективності груп та команд. У результаті дискусії вони виокремили такі загальні чинники ефективності груп і команд: соціально-економічні умови діяльності організації; тип організації; клімат і організаційна культура; стилі лідерства (управління, вплив); ставлення до праці (грошей); ґендерний фактор; та ін. Учасники зробили висновок про наступні необхідні кроки: обмін досвідом та дослідження з використанням наявного інструментарію.

Робота третьої малої групи «Етика й цінності» була присвячена етичним аспектам діяльності організацій. Учасники зазначили, що у прагненні досягти комерційного успіху бізнес-організації нерідко порушують етичні норми взаємодії з клієнтами. Результативними є проведені присутніми дослідження мотивації до роботи, духовних цінностей, ставлення до клієнтів і толерантності персоналу організацій різних сфер (комерційних, освітніх тощо). Одним із засобів запобігання порушенню етичних норм в організаціях, на думку учасників семінару, є проведення психологічних тренінгів з персоналом.    

Під кінець семінару учасники підвели підсумки роботи в малих групах. Присутні висловлювали задоволення від можливості ще раз зустрітися та обмінятися досвідом наукових досліджень. Представники української та польської сторін побажали й надалі проводити подібні семінари та підтримувати інформаційний обмін у галузі організаційної психології. Зокрема, була досягнута домовленість про укладання Угоди про співпрацю між Українською Асоціацією організаційних психологів та психологів праці та Польською Асоціацією організаційної психології, проведення українсько-польського семінару в Україні в 2014 р.          

Зазначимо,  що робочою мовою семінару була мова інтернаціонального спілкування – англійська. І на цей раз семінар повністю здійснювався без перекладача з англійської, що свідчить, на наш погляд, про певне просування українських учасників в оволодінні англійською мовою. Початок цьому було покладено під час другого дня 2-го українсько-польського семінару  (Київ, 2010), де українські учасники зрозуміли, що вони також зможуть більш-менше успішно працювати без перекладача, що значно економить, зокрема, часові  ресурси. Звичайно ж, у Києві наш улюблений перекладач Володимир Івкін був завжди поруч для надання допомоги у будь-який час. Разом з тим. у Катовіце, в силу певних об’єктивних обставин, він був відсутній, і українські учасники тренувались в англійській самостійно, допомагаючи один одному.        

Завершився семінар дружньою вечерею, під час якої учасники мали змогу поспілкуватися в неформальній обстановці та зміцнити контакти. Вечеря відбувалася у затишній атмосфері ресторану «Білий лелека» у м.Хожеві.   

Результати роботи семінару висвітлено в науковому збірнику Innovative Trends in the Development of Work and Organizational Psychology in Poland and Ukraine(Polish-Ukrainian Workshop (4 September 2012, Katowice, Poland): Book of abstracts. Editors: Liudmyla Karamushka, Barbara Kożusznik. – Kyiv-Katowice: 2012, 112 pages,який в  електронному форматі представлено на сайті Української Асоціації організаційних психологів та психологів праціwww.uaoppp.com.uaі на сайті Польської Асоціації організаційних психологів www.pspo.org.


pdf file

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ