Укр. Укр.

Eng. Eng.



Участь членів УАОППП в XI Європейському конгресі з психології (Норвегія, м. Осло, 7-10 липня 2009 р.)


7-10 липня 2009 р. в Осло відбувся ХІ Європейський конгрес з психології.


 

За сприянням членів Виконавчої дирекції УАОППП була організована поїздка членів УАОППП на Конгрес. Безпосередню активну участь в його роботі взяли:

  1. Карамушка Людмила Миколаївна
  2. Карамушка Віктор Іванович
  3. Карамушка Тарас
  4. Бондарчук Олена Іванівна
  5. Лагодзинська Валентина Іванівна
  6. Грубі Тамара
  7. Кравченко Вікторія

Наші колеги відвідали різноманітні секції Конгресу, представили результати своїх наукових досліджень на постерних та усних презентаціях, ознайомились з чудовою столицею Норвегії – м. Осло. Окрім того, учасники української делегації відвідали багато інших країн, зокрема Росія (м. Санкт-Петербург), Фінляндія, Швеція, Данія, що зробило цю поїздку насиченою різнобарвною палітрою позитивних емоцій, вражень та приємних спогадів!

 

У збірці тез конгресу були опубліковані наступні матеріали членів УАОППП:

 

1. Karamushka, L. Organization employees motives of work in changemanagement team // Abstracts of XIth European Congress of Psychology. Oslo,Norway, 7-10 July 2009.  (Abstract, CD-ROM).

2. Karamushka, L. Conceptual and organizational-regulative causes of ineffective change in educational organizations // Abstracts of XIth European Congress of Psychology. Oslo, Norway, 7-10 July 2009.  (Abstract, CD-ROM).

3. Karamushka, L. Organization employees motives of work in change management teams // Abstracts of XIth European Congress of Psychology. Oslo, Norway, 7-10 July 2009.  (Abstract, CD-ROM).

4. Bondarchuk, O. Secondary school principals’ cognitive complexity-simplicity as a factor of their professional self-realization // Abstracts of XIth European Congress of Psychology. Oslo, Norway, 7-10 July 2009.  (Abstract, CD-ROM).

5. Fil, A. Factors of organizational competitiveness in banking // Abstracts of XIth European Congress of Psychology. Oslo, Norway, 7-10 July 2009.  (Abstract, CD-ROM).

6. Fil, A. Correlations between types of business and basic psychological characteristics of entrepreneurs’ competitiveness // Abstracts of XIth European Congress of Psychology. Oslo, Norway, 7-10 July 2009.  (Abstract, CD-ROM).

7. Kravchenko, V. Determinants of employees’ work motivation in commercial organizations // Abstracts of XIth European Congress of Psychology. Oslo, Norway, 7-10 July 2009.  (Abstract, CD-ROM).

8. Grubi, T. Specific factor of professional burnout of state tax  service employees // Abstracts of XIth European Congress of Psychology. Oslo, Norway, 7-10 July 2009.  (Abstract, CD-ROM).

9. Nikonorova, M. Conflict management as an important area of organizational development in large commercial organizations // Abstracts of XIth European Congress of Psychology. Oslo, Norway, 7-10 July 2009.  (Abstract, CD-ROM).

10. Karamushka, V. External factors of family violence against teenagers // Absеracts of XIth European Congress of Psychology. Oslo, Norway, 7-10 July 2009.  (Abstract, CD-ROM).

 

МОЇ СПОГАДИ ПРО СКАНДІНАВІЮ

 Тамара Грубі

(Камянець-Подільський осередок УАОППП)

 

Норвегія, така далека і холодна, але водночас близька та затишна країна. Я впевнена, що для українських учасників «ХІ європейського конгресу з психології» вона саме такою і залишилася у спогадах. Протягом декількох днів, ми мали змогу повністю зануритися в атмосферу психології, яка панувала над містом. Адже наукові зустрічі, симпозіуми,  воркшопи, тренінги, постерні сесії, книжкові виставки проходили водночас майже в усіх існуючих готелях Осло.

 На конгресі я побачила зовсім, на перший погляд, різних людей, але об’єднаних спільною метою – дізнатися більше про психологію, побачити нові тенденції, познайомитися з цікавими людьми та провідним фахівцями, обмінятися ідеями. Все це справило на мене величезне враження і залишило помітний слід в моїй «науковій» душі.

Поїздка закордон з метою прийняття участі в науковому конгресі була для мене чимось новим та невідомим. Чесно кажучи, я боялася, що не впораюся, розгублюся, розчарую, не зможу відповісти на поставлені питання, забуду усю свою англійську … Але усі острахи згодом розвіялися. На конгресі я побачила нові цікаві технології, дивні різноманітні пристрої; мала змогу працювати з літературою, не представленою в нашій країні; відвідувала симпозіуми та вокршопи провідних психологів; познайомилася та підтримую контакти з людьми, які займаються вивченням проблематики мого дисертаційного дослідження.

Крім прийняття участі в конгресі, ми мали змогу ознайомитися також з культурою та традиціями Скандинавського півострова. Наш шлях у Норвегію пролягав через «Північну Венецію» - Санкт-Петербург, де ми побачили розвод мостів в білі ночі, помилувалися витонченими статуями та фонтанами в Петерсгофі, піднялися на запаморочливу висоту  і побачили увесь Петербург, немов на долоні, з колонади Ісааківського собору; через Фінляндію, яка вразила нас своїми мальовничими краєвидами та гранітними скелями, відвідали колишню та теперішню столиці, Турку і Хельсінки.  

Наступним нашим кроком на шляху до конгресу, була Швеція. Ми зупинилися неподалік Стокгольму, казкового міста з стародавніми і вузькими вуличками (найвужча з яких близько 86 см.), безліччю архітектурних пам’яток,  ратушею, де вручають Нобелівську премію та величезним королівським замком в центрі міста. На шостий день ми дісталися до Норвегії. Усі чотири дні, в які проходив конгрес, ми повністю занурилися у роботу. По завершенню конгресу нам було приємно поблукати мальовничими вуличками Осло, відвідати парк скульптур Вігеланга, побувати в музеї «Вікінгів», «Фрам», «Кон-тікі».

Ми намагалися поєднати відвідання конгресу з відпочинком і одразу після Норвегії вирушили у Данію.  Сумна русалочка на березі моря, королівська резиденція Амалієнборг, міська ратуша, набережна Нюхавн, прогулянки по каналам Копенгагену – все майже неможливо перелічити. Але найгарніше місце, на мою думку, це королівський замок Фредеріксборг, який неначе з дитячих мрій про принцес, постав переді мною у своїй помпезній стародавній величі. Прощаючись з Данією, ми завітали в Хельсінор, де на березі проливу стоїть замок, який, як вважають науковці, колись належав принцу датському Гамлету. Ні, блукаючого привида на захисних стінах фортеці ми не побачили…

Незабутнім для мене також було перебування на величезному дванадцятипалубному круїзному лайнері, або як його ще називають «місто на воді». Дійсно, на цьому кораблі було все, що тільки можна уявити: комфортабельні каюти, близько десяти різноманітних ресторанів, магазини, салони, дискотеки, нічні клуби з розважальними програмами…

Враження, які залишилися в мене після поїздки закордон з метою прийняття участі в науковому конгресі важко навіть перелічити. Це було дивовижне поєднання наукової роботи з незабутнім відпочинком. Ця поїздка дала мені наснагу та величезне бажання працювати. Я жалкую лише за тим, що так швидко пролетіли ці дні, адже так багато залишилося непізнанним, невідвіданним… 

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ