Укр. Укр.

Eng. Eng.



Організація та проведення наукових форумів


Важливим напрямком діяльності наукових установ НАПН України є проведення науково-практичних конференцій, спрямованих на осмислювали актуальних психолого-педагогічних проблем сьогодення та підходів до їх вирішення. Не менш, а можливо, особливо значущим, це є в умовах агресивної війни рф проти України.


           27 жовтня та 28 жовтня 2022 р. відбулися такі наукові форуми: III науково-практична конференція  «Психологічні умови благополуччя персоналу організації» (Львів) та VІ Міжнароднанауково-практична конференція «Інтеграційні можливості сучасної психології та шляхи її розвитку», які були ініційовані та організовані нашими давніми партнерами Національним університетом «Львівська політехніка» (кафедра теоретичної та практичної психології) та Запорізьким національним університетом (кафедра психології), за участі  нашої лабораторії організаційної та соціальної психології Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України та Української Асоціації організаційних психологів та психологів праці (УАОППП).  

         Спільним в цих конференціях, не дивлячись на те,  що вони відбулися в різних регіонах України, було насамперед, те, що учасники конференції у своїх виступах представляли результати наукових психологічних досліджень та психологічних практик, які відображали психологічні проблеми, з якими зустрілось населення нашої країни в період повномасштабної війни рф проти України та обґрунтовували напрямки та форми психологічної допомоги різним верствам населення та фахівцям. 

          Ще однією особливістю конференції було те, що вона проходила за участю колег з інших країн (Норвегії, Польщі, Швеції),  які проаналізували такі болючі і разом з тим, актуальні питання для нашої сьогоднішньої  психологічної реальності: сутність травми і травматизації, відмінності між ними; травма-фокусована КПТ робота з дітьми та підлітками; сексуальне насильство (як вид військових злочинів проти людяності); підтримка тих, хто пережив сексуальне насильство; підтримка колег в організації в ситуаціях напруженості та ін.

         Нами разом з колегами (д-ри психолог. наук Л.Карамушка, О. Креденцер, К. Терешенко) було представлено результати першого етапу дослідження  «Особливості суб’єктивного благополуччя різних категорій населення під час війни», яке було проведено спільно з нашими зарубіжними партнерами в травні 2022 р.  Отримані дані представлено в нашій науковій статті, яка опублікована в журналі, який індексується в SCOPUS.-

Liudmyla M. Karamushka, Oksana V. Kredentser, Kira V. Tereshchenko, Yohan Delton, Svitlana V. Arefniya, Iuliia A. Paskevska
STUDY ON SUBJECTIVE WELL-BEING OF DIFFERENT GROUPS OF POPULATION DURING THE 2022 WAR IN UKRAINE

Wiadomości Lekarskie, VOLUME LXXV, ISSUE 8 PART 1, AUGUST 2022 

https://wiadlek.pl/wp-content/uploads/archive/2022/08/WLek202208107.pdf

        Насамкінець, з гордістю зазначу, що значущу роль у проведенні названих конференцій відіграли мої учні, доктори психологічних наук, професори Ірина Сняданко та Маріанна Ткалич. 

       Дякую всім організаторам конференції, особливо, Наталії Губі та Наталії Шевченко, які живуть і працюють в нескореному Запоріжжі,  всім співорганізаторам і учасникам конференції, за оптимізм, професійність, патріотизм, людяність!  

        Все буде Україна! 

 

 

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ