Укр. Укр.

Eng. Eng.



Науково-освітній проєкт «Технології психологічної допомоги особисті та організації в умовах війни». Вебінар 3


Українська Асоціація організаційних психологів та психологів праці (УАОППП) та лабораторія організаційної та соціальної психології Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України продовжує реалізацію науково-освітнього проекту «Технології психологічної допомоги особисті та організації в умовах війни».


Мета проєкту: розробка та проведення серії авторських вебінарів-психологічних практикумів для членів УАОППП з проблеми технологій психологічної допомоги фахівцям та організаціям в умовах війни (на основні аналізу сучасних наукових трендів, вивчення досвіду зарубіжних країн та власної практики психологічної та психотерапевтичної допомоги професійним групам, організаціям та населенню в умовах війни).

 

Міжнародні партнери проєкту: Проведення вебінарів-психологічних практикумів здійснюється за підтримки та донату ENOP (European Network of Organizational Psychologists) для гуманітарної підтримки УАОППП в умовах війни. 

 

Засновник та керівник проекту – Карамушка Людмила, дійна членкиня НАПН України, докторка психологічних наук, професорка, завідувачка лабораторії організаційної та соціальної психології, заступниця директора Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, Президент УАОППП.

 

Організаційна команда проєкту: члени Виконавчої дирекції УАОППП - доктори психологічних наук Оксана Креденцер та Кіра Терещенко, кандидати психологічних наук Володимир Івкін та Валентина Лагодзінська, науковий співробітник Олександр Ковальчук.

 

Третій  вебінар-психологічний практикум відбувся 20 жовтня 2022 р. на платформі Zoom. Тема вебінару: «Психологічна  стабілізація та реабілітація військових (інтеграція індивідуального та  групового досвіду)

 

Тренерка вебінару-психологічного практикуму: Наталія Мисан, психотерапевтка позитивної психології,  базова тренерка, членкиня  Всесвітньої асоціаціія позитивної та транскультуральної психотерапії (WAPP), Української асоціації позитивної та транскультуральної психотерапії (м. Черкаси).

 

Під час вебінару-психологічного практикуму було проаналізовало такі основні питання: 

1) Представлено інтегративну модель власного досвіду автора по стабілізації  військових, воїнів та ветеранів з 2014 року (задіяний  лише ситуативний рівень балансної моделі  в позитивній психології Нассрата Пезешкіана);

2) Визначено симптоми, з якими звертаються військові після бойового досвіду;

3) Розкрито сутність стабілізації та реабілітація військових;

4) Детально проаналізовано основні складові стабілізації військових за балансною моделлю в позитивній психотерапії:

 а) сфера «тіло» (використання релаксаційни; дихальних; гіпнотични ресурсних вправ; проведення прогресивної м’язової реалаксації за Джекобсоном; застосування іпотеапії та ін.)

б) сфера «діяльність» (використання техніки Майндфулнес для переключення мислення на теперішній час; пошук та постановка нових цілей; використання інтелектуальних вправ для розвитку когнітивних функцій; розширення бачення подій та ситуацій за допомогою технік позитивної реінтерпретації та кроскультурного підходу та ін.);

в) сфера «контакти» (розвиток вмінь по-новому розвивати та налагоджувати контакти з собою, з рідними, з друзями, із суспільством; навчання навичкам комунікації та ненасильницького спілкування; створення власних традицій та ритуалів; проведення групових занять з відео матеріалами та подальшим обговоренням та ін.);

 г) сфера «сенсів, віри, майбутнього» (використання арттехніки на тему: «Яким я уявляю своє найближче  майбутнє»; обговорення притч та переписування на свій лад (автор В.Карікаш);проглядання  коротких мотивуючих відеоматеріалів, в тому числі і тих, в яких приймають участь військові; обговорення та підбір улюблених занять та хобі та ін.).

 

Після проведення основної презентації автору було задану велику кількість питань, які стосувались різних психологічних аспектів стабілізації та реабілітації військових. Було висловлено також побажання про співпрацю двох психологічних асоціацій Української Асоціації організаційних психологів та психологів праці та Української асоціації позитивної та транскультуральної психотерапії).

 

У вебінарі взяли участь понад 60  організаційних психологів з різних осередків УАОППП, які працюють в таких містах України, як Біла Церква, Вінниця, Дніпро, Івано-Франківськ, Київ, Ніжин, Кропивницький, Луцьк, Суми, Харків, Чернівці, Умань та ін. Окрім того, брали участь члени УАОППП, які працюють зараз в Німеччині та Польщі. Учасники вебінару представляли наукові, освітні, медичні, військові організації, організації системи державної служби, які організовують та здійснюють психологічну допомогу населенню та професійним групам в період агресивної війни рф проти України. 

 

 Не дивлячись на те, що вебінар-психологічний практикум проходив в нових складних умовах життєдіяльності українців (перебоями в світлі та інтер-зв’язку), він ще раз показав значущість спілкування з професійною спільнотою для професійного розвитку психологів, формування їхньої професійної ідентичності, для посилання їхньої підготовки надавати психологічну підтримку військовим та населенню. 

 

Дякуємо Наталії Мисан за готовність ділитися  своїм професійним досвідом, патріотичну професійну позицію,  відкритість та дружність  у професійному спілкуванні.

 

Детально із змістом вебінару-психологічного практикуум  № 3 можна ознайомитися на youtube каналі УАОППП :

https://www.youtube.com/watch?v=3CwCGOEN2_Y&t=125s

 

 

 

💛💙Все буде Україна!

💛💙Слава ЗСУ!!!

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ