Укр. Укр.

Eng. Eng.



Науково-освітній проєкт «Технології психологічної допомоги особисті та організації в умовах війни». Вебінар 4


Українська Асоціація організаційних психологів та психологів праці (УАОППП) та лабораторія організаційної та соціальної психології Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України продовжує реалізацію науково-освітнього проекту «Технології психологічної допомоги особисті та організації в умовах війни».


Мета проєкту: розробка та проведення серії авторських вебінарів-психологічних практикумів для членів УАОППП з проблеми технологій психологічної допомоги фахівцям та організаціям в умовах війни (на основні аналізу сучасних наукових трендів, вивчення досвіду зарубіжних країн та власної практики психологічної та психотерапевтичної допомоги професійним групам, організаціям та населенню в умовах війни).

 

Міжнародні партнери проєкту: Проведення вебінарів-психологічних практикумів здійснюється за підтримки та донату ENOP (European Network of Organizational Psychologists) для гуманітарної підтримки УАОППП в умовах війни. 

 

Засновник та керівник проекту – Карамушка Людмила, дійна членкиня НАПН України, докторка психологічних наук, професорка, завідувачка лабораторії організаційної та соціальної психології, заступниця директора Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, Президентка УАОППП.

 

Організаційна команда проєкту: члени Виконавчої дирекції УАОППП - доктори психологічних наук Оксана Креденцер та Кіра Терещенко, кандидати психологічних наук Володимир Івкін та Валентина Лагодзінська, науковий співробітник Олександр Ковальчук.

 

Четвертий вебінар-психологічний практикум відбувся 27 жовтня 2022 р. на платформі Zoom. ТЕМА ВЕБІНАРУ: «ПСИХОЛОГ І ВІЙНА: ЗМІНА ПАРАДИГМИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА РЕЗІЛЬЄНТНІСТЬ» 

 

Тренерка вебінару-психологічного практикуму: Гелена Лазос, кандидатка психологічних наук, старша наукова співробітниця лабораторії консультативної психології та психотерапії Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, психотерапевтка, груповий аналітик, психоаналітик ECCP (Відень, Австрія), супервізор КІП терапії УСП, Україна, тренер СПТ (м. Київ).

 

Протягом вебінару-психологічного практикуму було проаналізовало такі основні питання: 

1) Визначено основні етапи та напрямки діяльності психотерапевтів з клієнтами в умовах війни (етап розпачу; пристосування до умов війни; адаптації);

2) Проаналізовано симптоми і запити клієнтів на кожному із етапів та обґрунтовано методи роботи психотерапевтів;

3) Висвітлено основні види стресу в умовах війни та їх особливості: ПТСР; бойовий стрес (БС); вторинний травматичний стресовий розлад (ВТСР);

4) Проаналізовано сутність резильєтності та основні підходи до її вивчення;

5) Представлена складові та прийоми авторської моделі підтримки і розвитку резильєнтності фахівців сфери ментального здоров’я (ресурс; стабілізація; нарцисична рівновага (самоповага);

6) Наголошено на трасформаціїї усталених принципів надання психологічної допомоги в умовах війни, зокрема, відсутність нейтральної позиції фахівців, та трансформації професійної орієнтації фахівців.

 

Тренеру було задану велику кількість питань, які стосувались зміна парадигми психологічної допомоги в умовах війни, підтримки і розвитку резільєнтності фахівців.

 

У вебінарі взяли участь понад 65 організаційних психологів з різних осередків УАОППП, які працюють в таких містах України, як Біла Церква, Вінниця, Дніпро, Івано-Франківськ, Київ, Ніжин, Кропивницький, Луцьк, Суми, Харків, Чернівці, Умань та ін. Окрім того, брали участь члени УАОППП, які працюють зараз в Німеччині та Польщі. Учасники вебінару представляли наукові, освітні, медичні, військові організації, організації системи державної служби, які організовують та здійснюють психологічну допомогу населенню та професійним групам в період агресивної війни рф проти України. 

 

Дякуємо Гелена Лазос за неймовірну здатність поєднувати та реалізовувати у своїй роботі компетентності академічного та прикладного психолога, патріотичну громадянську та професійну позицію, активну психологічну допомогу населенню та військовим в складних умовах війни.

Детально із змістом вебінару-психологічного практикуум № 4 можна ознайомитися на youtube каналі УАОППП :

https://www.youtube.com/watch?v=0-tXlV2reLI

 

Все буде Україна! 

 

Слава ЗСУ!!

 

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ