Укр. Укр.

Eng. Eng.



Науково-практичний проєкт «Інструментарій роботи організаційних психологів під час війни»


Українською Асоціацією організаційних психологів та психологів праці (УАОППП) спільно з лабораторією організаційної та соціальної психології Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України розпочато видання серії навчальної продукції (психологічних практикумів та навчальних посібників) з проблеми підтримки та забезпечення психічного здоров’я та благополуччя персоналу організацій та населення в умовах війни.


Підготовку публікацій здійснюється в рамках науково-практичного проєкту «Інструментарій роботи організаційних психологів під час війни».

Засновник та керівник проекту – Карамушка Людмила, дійна членкиня НАПН України, докторка психологічних наук, професорка, завідувачка лабораторії організаційної та соціальної психології, заступниця директора Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, Президентка УАОППП. 

Організаційна команда проєкту: члени Виконавчої дирекції УАОППП, наукові співробітники лабораторії організаційної та соціальної психології, Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України - докторки психологічних наук Оксана Креденцер та Кіра Терещенко, кандидат психологічних наук Володимир Івкін, кандидатка психологічних наук Валентина Лагодзінська, науковий співробітник Олександр Ковальчук. 

Міжнародні партнери проєкту:Підготовка видань здійснюється за допомогою донату European Association of Work & Organizational Psychology (EAWOP) для гуманітарної підтримки Української Асоціації організаційних психологів та психологів праці (УАОППП) в умовах війни.

Підготовка видань також приурочена до 20-річчя створення УАОППП.

У рамках проєкту опубліковано психологічний практикум:

Методики дослідження психічного здоров’я та благополуччя персоналу організацій: психологічний практикум. Л. М. Карамушка, О. В. Креденцер, К. В. Терещенко, В. І. Лагодзінська, В. М. Івкін, О. С. Ковальчук ; за ред. Л. М. Карамушки. Київ : Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України, 2023. 76 с.

Психологічний практикум містить 18 методик, які об’єднано у чотири групи:

1.Методики для діагностики складових та спрямованості психічного здоров’я особистості.

2.Методики для діагностики структурних компонентів та загального показника благополуччя особистості.

3.Методики для діагностики чинників психічного здоров’я та благополуччя: мікрорівень аналізу (рівень особистості.

4.Методики для діагностики чинників психічного здоров’я та благополуччя: мезорівень аналізу (рівень організації).

 

Адаптація значної частини зарубіжних методик на українській вибірці здійснена авторами психологічного практикуму. Методики знайшли позитивну оцінку під час вирішення наукових завдань та завдань психологічної практики у мирний час та під час війни. 

 

Всі методики представлено за єдиним планом (загальна характеристика методики, інструкція для учасників опитування, текст опитувальника, обробка та інтерпретація отриманих результатів). Наведено список використаних джерел.

 

Психологічний практикум призначено організаційним психологам, керівникам та персоналу організацій, студентам та викладачам закладів вищої освіти, слухачам та викладачам інститутів післядипломної освіти, а також усім, хто цікавиться проблемою діагностики та профілактики психічного здоров’я та благополуччя персоналу організацій в умовах війни

 

Текст психологічного практикуму представлено на таких платформам:

-Електронній бібліотеці НАПН України:

https://lib.iitta.gov.ua/733813/

пряме посилання:

https://lib.iitta.gov.ua/733813/1/Karamushka_praktykum.pdf

 

-Academy.edu:

https://www.academia.edu/94945269/Методики_дослідження_психічного_здоров_я_та_благополуччя_персоналу_організацій_психологічний_практикум_Л_М_Карамушка_О_В_Креденцер_К_В_Терещенко_та_ін_за_ред_Л_М_Карамушки_Київ_Інститут_психології_імені_Г_С_Костюка_НАПН_України_2023_76_с

 

💙💛Дякуємо ЗСУ та всім нашим захисникам за можливість жити та працювати в Незламній Україні!

💙💛Все буде Україна!

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ