Укр. Укр.

Eng. Eng.



Благодійний проєкт «Соціально-психологічна підтримка українців в Німеччині»: основні результати роботи


З квітня 2022 року за ініціативи Виконавчої дирекції працює благодійний волонтерський проєкт «Соціально-психологічна підтримка українців в Німеччині».

Організатори:
- Malteser (Німеччина);
- Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України (лабораторія організаційної та соціальної психології) (Україна);
- Українська Асоціація організаційних психологів та психологів праці (Україна).


Керівник та засновник проєкту: Оксана Креденцер, докторка психологічних наук, доцент, провідна наукова співробітниця лабораторії організаційної та соціальної психології Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, член Виконавчої дирекції УАОППП. 

Координатор проєкту з німецької сторони – Frank R. Waldschmidt, доцент, психотерапевт, коуч, тренер, керівник психосоціальної служби для постраждалих від повені (Malteserin NRW).

Мета проєкту – психологічно підтримати українців в складній  ситуації вимушеної міграції за кордон,  подбати про їх психологічне здоров’я, допомогти знайти психологічний ресурс для відновлення продуктивного життя в умовах війни.

За 8 місяців роботи реалізовані наступні активності:

1)            Відкрито ФБ-сторінку нашого проєкту, де ми розміщаємо всю важливу інформацію щодо проєкту, нашої команди, наших подій. Окрім того, важливим нашим завданням є – психоедукаційна робота. 

2)            Cтворено команду із 12 психологів та 1 відомої художниці! Які працюють із 4 країн Європи. Всі члени команди мають високу кваліфікацію: 1 доктор наук, 5 кандидатів наук, сертифіковані психотерапевти, супервізори, що працюють в різних напрямках з різними категоріями населення, 1 психіатр. 7 мають міжнародну сертифікацію в сфері консультативної психології та психотерапії.

3)            Здійснювали роботу 2 онлайн-групи психологічної підтримки жінок, що опинились в Німеччині в наслідок війни. 

-                Перша група (6 жінок) працювала  з 19.04.22 по 16.08.22. Всього відбулось 25 зустрічей. Зустрічі відбувались з 19.04 по 15.06 два рази на тиждень, з 15.06 – 1 раз на тиждень, щовівторка о 20.00. Ведучі: Альона Лукьяненко та Оксана Креденцер (координатор).

-                Друга група (6 жінок) працює з 14.07. по теперішній час. Станом на кінець грудня відбулось 21 зустріч. Зустрічі відбуваються щочетверга о 20.00. Ведуча: Гелена Лазос.

4)            Здійснювали роботу 2 офлайн-групи психологічної підтримки жінок, що опинились в Німеччині в наслідок війни.

-                Перша група (7 жінок) працювала з 13.07.22 по 7.09.22 в м. Weilerswist. Всього відбулось 9 зустрічей. Зустрічі відбувались щосереди об 11.00. Ведуча: Оксана Креденцер.

-                Друга група (5 жінок) працювала з 23.08.22 по 23.09.22 в м.  Schleiden. Всього відбулось 7 зустрічей. Зустрічі відбувались 1-2 рази на тиждень об 18.00. В жовтні 2022 р. відбулось 2 онлайн-зустрічі. Ведуча: Оксана Креденцер.

5)            Здійснює роботу супервізійна онланй-група для психологів проєкту (7 осіб) з 14.10.2022 р. по теперішній час. Відбулось 4 зустрічі. Зустрічі проходять по п’ятницях з 16.00 до 18.00. Ведуча Ольга Скаржевська. 

6)            Здійснює роботу онлайн-група з малювання (біля 30 осіб) з 21.10.22 р. по теперішній час. Відбулось 5 зустрічей. Ведуча Тетяна Молокова. 

7)            Здійснюються індивідуальні безкоштовні онлайн-консультації для українців в Німеччині. На сьогодні індивідуальну психотерапевтичну допомогу отримала 101 людина. З них взято на тривалі терапевтичні сесії 20. 

8)            Встановлена співпраця з рядом німецьких організацій, від яких поступають запити на отримання психологічної допомоги: Департамент психічного здоров’я дітей та підлітків в м. Кöln, Професійний коледж в м. Euskirchen, дитячий садочок м. Mechernich, загальноосвітні навчальні заклади в м.  Mechernich та м. Schleiden.

9)            Підписано договір про співробітництво Malteser та Інститутом психології імені Г.С. Костюка НАПН України.

10)         Підготовлено наукову статтю  про діяльність проєкту (http://orgpsy-journal.in.ua/index.php/opep/article/view/357)

Креденцер, О., Карамушка, Л., Вальдшмідт, Ф., & Клімов, С. (2022). Концепція проєкту «Соціально-психологічна підтримка українців в Німеччині». ОРГАНІЗАЦІЙНА ПСИХОЛОГІЯ. ЕКОНОМІЧНА ПСИХОЛОГІЯ, 3-4 (27), 6-25. https://doi.org/10.31108/2.2022.3.27.1

11)         Проведено вебінар для навчання психологів щодо психологічної роботи в рамках проєкту. 13 жовтня 2022 р. на платформі Zoom. Тема вебінару: «Психологічна допомога українцям в Німеччині під час війни: шлях від травми до ресурсу».(https://www.youtube.com/watch?v=4jLOOl_eW1g)

12)         Психологи проєкту взяли участь у онлайн-тренінгу Learning from Positive Experiences – The HEAL Method“  (Oct 26 and Nov 02, 2022, Karlsruhe)

13)         Всі учасники проєкту отримали офіційний  документ, що підтверджує їх волонтерську діяльність під час війни в рамках проєкту.

 

Дякуємо всім, хто сприяв та допомагав на цьому шляху! 

Продовжуємо працювати заради нашої Перемоги! 

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ